Verduurzamen
LOTarchitectuur helpt u met verduurzamen van uw woning of kantoor
Veel oude woningen waarin we wonen, en gebouwen waarin we werken, zijn nog niet of nauwelijks geïsoleerd. Gevolg: koude gangen, ijskoude wc-bril, koude voeten en een hoge gasrekening. Je trekt in de winter toch ook geen zomerjackje aan?
Waar wachten we eigenlijk op?
Aanpak LOTarchitectuur
Op maat energiecomfortplan
Verduurzamen van een gebouw doe je door op de eerste plaats de energievraag zo klein mogelijk maken. Isoleren is de eerste stap dus. Heeft u net een huis gekocht of moet er gerenoveerd worden? Dan is dat het moment om stappen te nemen en uw pand te verduurzamen. Ik kom vrijblijvend bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.
De middelen die we hebben:
- Isoleren van de buitenschil. Vloer, buitenmuren, dak en glasvlakken. Hoe meer warmte je binnen houdt hoe minder warmte je nodig hebt om je huis warm te houden.
- De kieren en gaten bij deuren, ramen en aansluitingen dicht maken in de buitenschil.
- Vraag gestuurd ventileren van alle ruimtes is dan noodzakelijk voor onze gezondheid.
- Gebruik maken van duurzame warmtebronnen zoals aard-/lucht- en zonnewarmte en zonne-energie en als het kan energieopslag.
- LED verlichting ipv halogeen.
- Architectonische vormgeving die mede bepalend is voor een optimale balans tussen natuurlijke koeling en opwarming waar gewenst. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van dak overstekken of buitenzonwering op het zuiden.
Hoe roder de vlakken zijn hoe meer warmtedoorgang er plaatsvindt en dus hoe minder dit vlak geïsoleerd is. Op deze thermische foto zie je dat er door de glasvlakken veel warmte verloren gaat maar ook dat de buitengevel slecht geïsoleerd is.
Voor deze woning in Amersfoort heeft LOTarchitectuur een energiecomfortplan van aanpak gemaakt om de woning voor de toekomst comfortabeler, betaalbaarder en fossielebrandstofvrij te maken.
Foto links de warmteverlies en -input balans van een slecht geïsoleerd huis.
Foto rechts de balans van een goed geïsoleerd huis. De nodige energie om het huis te verwarmen (rode balk) is in het tweede geval veel minder.
It’s all about the right combination
De kwaliteit van het verduurzamen wordt tevens bepaald door de keuzecombinaties van deze middelen. Dat vereist een op maat onderzoek naar de mogelijkheden. Elk gebouw heeft namelijk zijn eigen specifieke mogelijk- en onmogelijkheden. Daarbij bepaald ook het voor handde zijnde budget wat er gedaan kan worden binnen de prioriteitenlijst.
En hoe dan?
Om voor u een goed plan te kunnen maken werk ik al in de schetsfase samen met een onafhankelijke energieadviseur, aannemer, constructeur en installateur om tot een samenhangend plan van aanpak te komen. De opdrachtgever is de eindbeslisser en ik, de architect, de verbindende partij die ook het teken- en ontwerpwerk en, de wanneer nodig, bouwaanvraag verzorgt. Samen komen we tot een oplossing die binnen het budget past en leidt tot een duurzaam bouwwerk wat per direct en op termijn oplevert:
- Meer wooncomfort
- Minder tot geen CO2 uitstoot
- Minder woonlasten
Voor deze woning heeft LOTarchitectuur naast de tekeningen en bouwaanvraag tevens het energiecomfortplan gemaakt met behulp van een energieadviseur, installateur en aannemer. De nieuwe en goed geïsoleerde dakvlakken en dakkapellen zijn aangepast aan de optimale stand van de zonnepanelen. De panelen bieden het huis groene elektriciteit om oa. de verlichting en warmtepomp te voeden. Alle vloeren worden uitgevoerd met vloerverwarming zodat de warmte door de warmtepomp de woning gelijkmatig en constant kan verwarmen. Op deze manier maakt u uw huis gasloos en onafhankelijk van de brandstofprijzen. De nodige warmte wordt geproduceerd door uw eigen groene energie installatie.